Тази екопътека води до рампата Орлово Око на връх Свети Илия. Изкачването става на почивки, защото е стръмна.  Но това е добър повод да се любувате на прекрасната гледка, която се открива пред вас. Не са за пренебрегване също дивите ягоди, различни видове гъби и странни скални образования.

Веднъж стигнали върха пред Вас се открива море от зеленина. Обърнете внимание на нюансите от зелено, това са различни видове дървета,  излезли като от палитра на художник. 

 

 

 По себе си това не е екопътека, а по-скоро разходка в парка. Парк Каменик(Нивищата) е в непосредствена близост до едноименната махала и е идеално място за лежерна разходка. На метри от къща за гости Каменик  това е мястото, където можете да се разтъпчете след вкусен обяд или вечеря. 

                               

 

От центъра на Ягодина тръгва екопътека, която след километър и половина ще Ви отведе до Ягодинската пещера. На излизане от селото ще забележите останки от стара сграда и каменен монумент създаден незнайно от кой.  На половината път има беседка с хубава панорама, а малко преди нея ще видите огромен мравуняк. След 15 минутно спускане вече сте пред входа на пещерата.

                            

 

Башиш е местност до селата Буйново и Кожаре. От Ягодина има черен път през гората, който след около два часа Ви отвежда до открито пространство заобиколено от гора. В тази гора земята кънти на кухо и се намират огромни късове бели кристали. Това е чудесен преход както пеш, така и за джипка, а зимата е добре дошла за моторните шейни. 

                                    

 

Тази екопътека води до огромна скална ниша под връх Свети Илия. На метри от нея като Сфинкс се издига голяма скала във формата на глава. Както вече се досещате, гледката, която се открива от тази ниша си струва изкачването.  Разгледайте снимките и се уверете сами!