Фото Сафари с диви коне

Чували ли сте за стада диви коне в Родопите? Стадо(“ергиле” по родопски) от близо 100 коня, което  зиме и лете оцелява сред дивата природа. Това е възможно благодарение на българската политика по опазване интересите на родното земеделие от внос на евтина стока. Хиляди хектара обработваема земя стоят незасяти с картофи и тези земи сега са дом на диви прасета и коне.
Бай Митьо е човекът, който ги стопанисва. Два пъти в седмицата конете се насоляват за да стоят в определен район.Той е родом от Пещера. Преди 15 години започнал да се занимава с дърводобив в Западни Родопи, като за извозването на дървения материал ползвал коне. С годините бройката на конете станала внушителна. Освен това местните хора, когато не си ползват конете ги пускат с това стадо. Спестява се косенето на сено.  Аз имам 4 коня, които също са в това стадо.

Предлагам Ви Фото Сафари, дневна разходка в планината(над село Беден или под връх Перелик, в зависимост от сезона) на около 30 километра от село Ягодина.

Вижде още натискайки  бутон “Фото Сафари”!

 

 

 

 

 

 

Моторни шейни

 Кой Ви е любимият сезон от годината? Когато имаш възможност да се возиш на моторни шейни Ski Doo няма начин да не е зимата. Къща “Каменик” Ви предлага 3 моторни шейни за да се докоснете до красотата на зимата в Родопите. Да стигнеш до Свети Илия и като се обърнеш назад да видиш само дирята от шейната и стъпките наоколо от диви кози(ако сте късметлия).
През зимата това е единственият начин да минете по някоя от многото  екопътеки около Ягодина. Ако пък снегът е малък винаги има Перелик, шейната се качва на ремарке и “вола”. Разбира се сложете си зимните обувки и не забравяте фотоапарата. National Geographic Bulgaria от кога чака за тази снимка за декемврийския брой.

Вижде още натискайки  бутон “Моторни Шейни”!

 

 

 

Екопътеки в Родопите

Ягодина е идеална изходна точка за дневни разходки из района. Има маркирани екопътеки до Ягодинска пещера, връх Свети Илия, село Триград, Буйновско ждрело, язовир Кастраклии и много други неизвестни красоти в близост до селото.

Старите хора казват, че когато ходиш в планината лятно време си вземи допълнителна връхна дреха, а зимата не забравяй да сложиш планина(храна) в раницата. Аз бих добавил и да не си забравите Дакщайнките.

Вижде още натискайки  бутон “Екопътеки”!

 

 

 

 

Ягодинска пещера

Това е черешката на тортата на Вашия престой в Родопите. Ягодинска пещера  Ви очаква с 45 минутна разходка (около 800 метра) през галерии наситени с красиви  образования и всичко, което може да очаквате от пещера наречена Перла в короната.

В близост се намира и другата пещера в категория “супертежка”, “Дяволското гърло”.

За любителите на пещери мога да изтъкна, че в околностите на Ягодина е пълно с малки и по-големи “дупки”, за които Ви трябва само фенерче за да разгледате.

Вижде още натискайки  бутон “Ягодинска пещера”!

 

Орлово око

Рампата на връх Свети Илия е най-новата атракция в Родопите. От този балкон надвиснал на 4 метра над Буйновско ждрело се открива невероятна гледка. В заглавната страница на сайта може да прочетете публикацията “Орлово око…” изпъстрена със спиращи дъха снимки!